– NİÇİN MARKA TESCİL BAŞVURUSU YAPMALIYIM?
Marka, yoğun emek ve çaba harcanarak geliştirilen, bir süre sonra ürünün veya hizmetin o isimle anılması sonucu doğuran iktisadi bir varlıktır. Üzerinde bu denli yoğun emek bulunan bir varlığın kanunun koruma kapsamında olması sahibi ve markanın güvenliğinin sağlanması adına önem arz etmektedir. Markanın tescilli olduğu mal veya hizmetlerle ilgili olarak karıştırılma ihtimali nedeniyle tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edilmemesi, markanın ayırt edici karakterinin zarar görmesine sebebiyet verebilecek olan izinsiz kullanımların engellenmesi ancak kanun tarafından sağlanan koruma ile mümkündür. Markanın kanunun korumasından yararlanması ise ancak tescille mümkündür. Aksi takdirde bir çok emek ve çabanın heba olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu nedenle marka tescil başvurusu yapılarak markanın kanunun koruma kapsamına alınması gereklidir.
– MARKA TESCİLİ NE KADAR VE NASIL KORUMA SAĞLAR?
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen marka, tescil edildiği emtialar bakımından 10 yıllık bir koruma müddeti sağlamaktadır. Bu süre marka başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren başlamaktadır. Koruma müddetinin 10’ ar yıllık dönemler halinde yenilenmesi mümkündür. Koruma, ulusal sınırlar dahilinde geçerlidir. Bu bakımdan markanın koruma talep edilen diğer ülkelerde de tescil edilmesi faydalı olacaktır. Uluslararası marka başvurusunda bulunmak için de Madrid Protokolü uyarınca Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilli markanın menşe gösterilerek başvuru yapılması mümkündür. 10 yıllık süre içerisinde markaya karşı (izinsiz kullanma), (marka taklidi) gibi durumların ortaya çıkması halinde adli merciler nezdinde kanunun sağladığı koruma tedbirleri ve haklardan yaralanılabilinir.
-MARKA TESCİL BAŞVURUSU VE TESCİLİNİN MALİYETİ VE SONUÇLANMA SÜRESİ NE KADARDIR, SÜREÇ NASIL İŞLER?
Marka tescil başvurusu, gerekli olması halinde kurum tarafından verilen kararlara itiraz, yayıma itiraz ve başvurunun tescille sonuçlanması halinde kurum tarafından harç ve ücret tahsil edilmektedir. Bu harç ve ücret miktarları her yıl kurum tarafından açıklanmaktadır. Geçeri ücret tarifesi, işlemin yapılacağı tarihte yürürlükte olan ücret tarifesidir. Ayrıca ofisimizin hizmet ücretleri konusunda ofisimizden teklif alınması gerekmektedir.
Marka tescil süreci; başvuru, kurumun şekli incelemesi, kurumun benzerlik araştırması, yayım süreci, tescil süreci olarak gerçekleşmektedir. Bu süreçte kurum tarafından verilen kararlara karşı itiraz yoluna gidilmesi ve marka başvurusunun yayımı kararına karşı III. kişilerden gelebilecek olan itirazlar da eklenebilmektedir.
tüm hakları aktaş marka'ya aittir